Vandaag, 1 maart, is formeel het Project Music Unlimited afgerond. Het project dat Inclusiviteit nastreeft bij muziekverenigingen. Dit is het vervolg op het project Phila Slag&Vlag, het project waarvan de doelgroep CGN samen met Stichting Philadelphia Zorg de grondleggers zijn. Het doel was simpel op papier namelijk: mensen met een beperking te laten genieten van muziek en dans als onderdeel van een vereniging. Muziek maken of dansen kan op diverse plekken in het land, daar is dit project niet uniek in. Wij zagen voor ogen dat de deelnemers aan de Music Unlimitedgroepen een tweede thuis kregen bij een vereniging zoals zoveel mensen in Nederland dat hebben of hebben gehad in hun jeugd. Muziek maken en dansen is daarbij een middel, het doel is om deel uit te maken van een groter geheel dat wel midden in de maatschappij staat. Voor ons is dat de muziek en dansvereniging. Het donateursconcert, het binnnenhalen van de avondvierdaagse, het kerstconcert, de bingo-avond, de jaarlijkse verenigingsavond….daar horen alle leden bij van de vereniging dus inclusief de leden met een extra talent zoals we ze bij CGN noemen. Ze hebben echt een extra talent namelijk het onvoorwaardelijk plezier hebben in het samen muziek maken of dansen en erbij horen!
Het begon met een gesprek bij de toenmalige voorzitter van de Raad van Bestuur van Philadelphia, Greet Prins. Daarna een mooi gesprek dat ik had met Jelle Roeper bij hem in de achtertuin op een zomerse middag. Ik zag in Jelle de meest geschikte projectleider voor dit avontuur. Jelle was direct enthousiast toen hij hoorde dat Philadelphia erachter stond vanuit het topmanagement.
We zijn toen samen aan dit avontuur begonnen en toen dit project verder ging onder de naam Music Unlimited door een subsidie van het Fonds Cultuur Participatie via HandicapNL kwam Corona. Het was geen makkelijke opgave maar door het doorzettingsvermogen van Jelle hebben we de belangrijkste doelstellingen behaald. Ook de steun van Esther Primowees (directeur Expertisecentrum bij Philadelphia) mag hierbij niet onvermeld blijven als ook de begeleiding vanuit HandicapNL. Op dit moment werken we aan een vervolg want we zijn nog lang niet klaar.
Als voorzitter van CGN kijk ik met enorm veel trots terug op wat er bereikt is. Dit jaar zullen er meer dan 30 verenigingen inclusief zijn en honderden mensen met een speciaal talent beleven wekelijks plezier aan het maken van muziek of het dansen op muziek. Maar nog meer mensen erom heen genieten mee van het plezier. Het project heeft een enorm bereik in de omgeving van de deelnemers. Het levert verenigingen vaak ook meer vrijwilligers op en erkenning vanuit hun gemeente of gemeenschap.
Op de CGN-evenementen zijn de Music Unlimitedgroepen niet meer weg te denken en dat gaan we blijvend ondersteunen. Wij zullen de Music Unlimitedgroepen altijd een podium geven want wij zien het plezier dat de deelnemers eraan beleven als ze voor het publiek spelen, maar ook bij de meegereisde ouders, hun vrijwilligers en begeleiders. Hun optredens raakt ook onze vrijwilligers en het CGN-publiek en laat zien waar het om draait: Muziek en dans voor iedereen!
Dank aan het werk van alle vrijwilligers bij de reeds inclusieve muziekverenigingen en projectleider Jelle Roeper voor zijn doorzettingsvermogen, Stichting Philadelphia Zorg, Fonds Cultuur Participatie en HandicapNL voor de financiële ondersteuning.